Müzik Dolu Büyüleyici Bir Gece: Fazıl Say & Patricia Kopatchinskaja

Yakın zamanda “Piyano Başında 50. Yıl” konserini veren dünya çapında ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 14 Mart Cuma akşamı Zorlu PSM’de keman virtüözü Patricia Kopatchinskaja ile bir kez daha bir araya geliyor. Fazıl Say ile bu ortak proje ve konserde prömiyerini yapacak olan yeni eseri “Kaybolan Çığlıklar Sonatı” hakkında konuştuk.
Fazıl Say - Fotoğraf: Fethi Karaduman

Daha önce birlikte bir stüdyo albümü yapan ve ortak projeleri ilgiyle takip edilen dahi ikili, ustalık ve yeteneklerini Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek olan merakla beklenen etkinlikte sergileyecekler. Fazıl Say’ın piyanodaki eşsiz ustalığı ve Patricia Kopatchinskaja’nın keman virtüözitesi müzikseverlere büyüleyici bir gece sunacak. Konserde Fazıl Say’ın yeni eseri “Kaybolan Çığlıklar Sonatı” ve Patricia Kopatchinskaja’nın yeni eseri “Unisolo” da ilk kez dinleyiciyle buluşacak. Vox Artistica olarak etkinlik özelinde Fazıl Say ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle yoğun programınızda bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Patricia Kopatchinskaja ile birlikte vereceğiniz konseri ve yeni eserlerinizi heyecanla beklediğimizi de belirtelim. Konser ve birlikteliğiniz hakkında size bazı sorularımız olacak.

Fazıl Say:

Patricia Kopatchinskaja çağımızın ilginç sanatçılarından biridir. Birlikte bir piyano keman duosu oluşturduk, 2004 yılından beri bir aradayız. Patricia ile yüzlerce konser verdik ve kayıtlar yaptık. Benim keman konçertomu seslendirdi.  Uzun yıllara dayanan bir birliktelikle, güzel oda müziği çalışmaları yaptığım biri Patricia. 

Patricia Kopatchinskaja ve Fazıl Say
Patricia Kopatchinskaja ve Fazıl Say
Fazıl Say:

Patricia Kopatchinskaja’yı diğer tüm sanatçılardan ayıran onun spontane çalışı ve çalarken hür olmasıdır. Bir nevi emprovizasyon sanatçısı gibidir. Her konserde ayrı bir karakter oluşturur ve yeni bir hikâye anlatır. Tüm bunlar onu özgün bir sanatçı yapıyor. Benimle de benzeştiği için çok uyumluyuz diye düşünüyorum.

Fazıl Say:

Oda müziği beraber çalışmak, seslerde buluşmak açısından zordur. Tabii ki bütün oda müziği çalışmalarında prova süreci de zorlu bir süreçtir. Biz de Patricia ile yeni programlarımızı her gün saatlerce, bazen günler haftalar süren yoğunlukta çalışarak oluşturuyoruz. Özellikle albümlerdeki sonatlarımız çok uzun prova yaptığımız eserler olmuştur. Her notanın hakkını verdiğimizi düşünüyorum. Patricia ile olan oda müziği çalışmamız, her zaman olduğu gibi ilk andan son ana kadar heyecan ve adrenalin dolu.

Fazıl Say
Fazıl Say:

Patricia için ilk keman konçertom olan “Haremde Binbir Gece”yi bestelemiştim. Ve hakikaten bu eser bir terzinin kişiye özel elbise dikmesi gibi, Patricia’ya birebir uyan bir eserdi. Kleopatra sonatımı da defalarca çaldı. Patricia için son olarak “Kaybolan Çığlıklar Sonatı”nı besteledim. Onun için yeni bir eser bestelemek benim için büyük sevinç. 

Fazıl Say:

Eser, günümüz sanatçısının buhranlarını ve yaşadığı kaygıları, çarpıcı ve sert melodilerle anlatıyor. Sert melodiler içsel çığlıklara dönüşüyor. Dinleyicinin seveceğini umuyorum. Ayrıca Kopatchinskaja’nın kendi bestesi olan Unisolo da ilk kez seslendirilecek. 

Fazıl Say:

Polonyalı müzisyen ve besteci Karol Szymanowski’nin 1915 yılında keman ve piyano için yazdığı ve üç şiirden oluşan “Mitler” eseri ve L.V. Beethoven’in piyano ve keman için 1804 yılında besteleyerek, keman sanatçısı Rodolphe Kreutzer’e ithaf ettiği “Kreutzer” sonatı çalacağımız diğer güçlü eserler arasında. 

İlginizi Çekebilir!
Filmekimi ile Sonbaharın Film Rüzgarı Başlıyor