İlham Veren Kadınların İzinde Hayatın İçinden Hikayeler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların hikayesini anlatan, onların yaşadıklarını, çektikleri zorlukları okuyucuya yansıtan ve farkındalık yaratan kitaplardan bir seçki hazırladık.
Just a Couple Girls - Harry Wilson Watrous, 1915 I Brooklyn Museum

Yıllardır 8 Mart kadınlar için hak, eşitlik, özgürlük ve dayanışmayı temsil eden ve daha adil bir toplum yaratma amacıyla kadınların başarılarının küresel olarak tanındığı önemli bir gün. Biz de bu güne özel, öz kurmaca eserlerden güçlü hikâyelere kadar, kadınların görüldüğü ve seslerinin duyulduğu nefis kitaplardan oluşan bir seçki hazırladık. Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun! Keyifli okumalar.

Kızın Hikâyesi, Annie Ernaux

2022 Nobel Edebiyat Ödülü kazananı ve günümüz Fransız edebiyatının önemli isimlerinden Ernaux’nun hayatı boyunca yazmayı düşündüğü kitap olarak tanımladığı bu kitap, bugünün Ernaux’su ile 58’deki genç kızı buluşturan, Ernaux’nun çok zorlanarak da olsa kaleme aldığı son derece cesur ve açık sözlü bir metin.

Kızın Hikayesi - Annie Ernaux, İlham Veren Kadınlar Yazısı

1958 yazı. On sekiz yaşındaki Annie Duchesne, küçük bir kafe-bakkal işleten ve varoluşlarıyla kendisini utandıran ailesinin yanından bir yaz kampında eğitmen olarak çalışmak üzere ayrılır. Çok geçmeden kamptaki öğretmeniyle geçirdiği ilk gecenin ardından iradesini onunkine teslim edecek ve kendini bir başkasının iradesi ve arzusu karşısında ezilmiş bulacaktır.

Sınıf atlama, evlilik, kadın özgürlüğü, cinsellik, kürtaj, yaşlılık ve ölüm gibi meseleleri kendi deneyimleri üzerinden aktaran Ernaux ile mutlaka tanışmalısınız. 

Yayınevi: Can Yayınları

Çeviri: Siren İdemen

Tante Rosa, Sevgi Soysal

Tante Rosa, Sevgi Soysal - İlham Veren Kadınlar

Kadınlar üzerindeki baskılara, kadın ve erkeklerle ilgili tüm kalıplara karşı koymaya çalışan, mücadele eden bir kadın: Tante Rosa. 

Türk edebiyatının en cesur kadın yazarlarından biri olan Sevgi Soysal’ın zamanında çok tartışılan kitabı “Tante Rosa” ana konusu kadınlık ikilemleri olan birbirine ustalıkla bağlanmış on dört hikâyeden oluşuyor. Soysal’ın, kendine özgü ironisiyle hüzünlü olduğu kadar mizahı da kullanarak aktardığı Tante Rosa, yaşamın kurallarına ve sınırlandırmalarına başkaldıran, ancak kadınlığına hapsolduğu için hep yenilen kadını anlatıyor. 

Bilemezsin evet bilemezsin. Her şeyi bilmediğin gibi öldüğünü de. Onu başkaları, seni gömenler, senin için yas tutanlar bilir ve unutur.

Tante Rosa, Sevgi Soysal

Genç yaşta vefat eden, büyük zorluklara göğüs geren Soysal’ın vasiyetine kulak verelim: “Tante Rosa’ya sahip çıkın!” 

Yayınevi: İletişim Yayınları

Miras, Vigdis Hjorth

Miras, Vigdis Hjorth - İlham Veren Kadınlar

Tiyatro eleştirmeni Bergljot’un ailesine rağmen sağ kalma, yaşamına sahip çıkma mücadelesinin ve travmalarının gerçeklere dayalı hikâyesi. Büyük bir aile sırrı ile yüzleşme sürecinde Begljot’un iyileşmeye çalışmasını Hjorth’un dupduru, sivri ve okuyucuyu paramparça eden kaleminden okuyoruz. Saklanan sırrın, ailesinin özellikle annesinin görmezden gelen tavrını sorgulayarak bakan yazar, edebiyat ve müzikten referanslar vererek müthiş bir okuma hazzı sunuyor. 

Acı çekerek iyi biri olunamaz. Acı çekerek genellikle kötü biri olunur. Kimin en çok acı çektiğini tartışmak çocukçadır.

Miras, Vıgdıs Hjorth

Görülmeyenler iyi ki Hjorth gibi ses veriyorlar. 

Yayınevi: Siren Kitap

Çevirmen: Dilek Başak 

Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar, Rebecca Solnit

Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar, Rebecca Solnit

Amerikalı yazar ve aktivist Solnit’in feminizm ve kadın yazıları üzerine denemelerden oluşan bir koleksiyon olan bu kitabı, hayatın birçok alanında kadınların nasıl susturulduğunu, ezildiğini, taciz ve tecavüze uğradığını, öldürüldüğünü gerçek hikâyeler üzerinden aktarırken bu karanlık tabloyu üreten sistemin çarklarını gözler önüne seriyor. Ciddi, karanlık konuları eğlenceli bir üslupla ve umut verici bir şekilde aktaran Solnit, yer yer “Aptala anlatır gibi yazıyor” çünkü anlamak istemeyenlerin var olduğunu çok iyi biliyor. 

Eşinize, oğlunuza ve kızınıza okutmanız gereken muazzam bir başucu kitabı. 

Yayınevi: Minotor Kitap

Çeviren: Asude Küçük

Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın?, Jeanette Winterson

Normal Olmak Varken Neden Mutlu Olasın?, Jeanette Winterson - İlham Veren Kadınlar Yazısı

Evlat edinilen, çatısı altına girdiği evi daima yadırgadığı gibi “Bayan Winterson” adıyla çağırdığı kadının annelik güdülerine de şüpheyle yaklaşan Jeanette Winterson, deliliğin sınırlarında gezen, genç yaşta gizli gizli okuduğu kitaplardan kurduğu köprülerle dışarıdaki dünyayı keşfeden ve özgürleşen bir kadının itiraflarla dolu, cesur, bir o kadar da şiirsel bir iyileşme hikâyesini aktarıyor. Hüzün ve mizahın iç içe geçtiği, dürüst ve çok dokunaklı olağanüstü bir anı kitabı.

‘Hayatın sırrını Kutsal Kitap’ın sayfaları arasında arayan kadına mutlu olmak istediğini söylediğinde, annesinden şu yanıtı almıştı: “Normal olmak varken niye mutlu olasın ki?

Yayınevi: Kafka Kitap

Çeviren: Püren Özgören

BONUS: Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?, Linda Nochlin

Always the muse, never the artist

Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?, Linda Nochlin

Linda Nochlin’in bir dönüm noktası olarak feminist sanat tarihinin temellerini atan makalesi, sanat olgusunu algılamamızda hala önemli bir yere sahip. Sanatta tarihsel düşünceye hâkim olan beyaz erkek bakış açısının yalnızca ahlaki değil, aynı zamanda entelektüel bir yanılgı olduğunu benzersiz bir kavrayışla gözler önüne seriyor. Louise Bourgeois, Cindy Sherman ve başka birçok sanatçıya göndermeler yapan bu makalede Nochlin eşsiz bir tutku ve hassasiyetle kadınlar ve sanat arasındaki ilişkiyi çözümlüyor. 

Görülmeyen, görülmemeye devam edilen tüm müthiş kadın sanatçıları hak ettikleri yerlerde görmek dileğiyle!

Yayınevi: Hayalperest Yayınları

Çeviren: Ahu Antmen

Kapak Fotoğrafı: Just a Couple Girls – Harry Wilson Watrous, 1915 I Brooklyn Museum

İlginizi Çekebilir!
Şiir: Retrospektif Bir Üretim ve Tüketim Nesnesi